Sokat próbálkoztam itthon pizzát készíteni, de valahogy sosem lett olyan a tésztája, amilyet szerettem volna. Leginkább kenyértésztához hasonlított mind és nem a klasszikus pizza tésztájához. De Fruzsi barátnőmtől végre megkaptam a megfelelő receptet (Stahl Judit receptjei közül).
PizzaHozzávalók: 1 kg Liszt 2 lapos evőkanál Só 1 evőkanál szárított Oregánó frissen őrölt fekete bors 2 tasak szárított élesztő 2 teáskanál cukor 6 dl langyos víz 6 evőkanál olivaolaj |
Elkészítése:
Mivel az első pizzatészta elkészítésekor leégettem a robotgépemet :), így a kenyérsütő gépben készítem a tésztát.
A lisztbe belekeverem a sót, az oregánót, a borsot. A liszt közepébe „fészket” készítek, ebbe beleszórom a szárított élesztőt és a cukrot. Ráöntöm a vizet és az olajat, majd beállítom a gépet keverés-dagasztásra.
Amikor a gép elkészült, kiveszem a megkelt tésztát egy nagy tálba. Egy kicsit még kézzel átgyúrom és kb. 15 percet még állni hagyom.
Ezután 4 részre osztom a tésztát. Lisztezett nyújtótáblán kb. 1 cm vastagra nyújtom, majd vékonyan kiolajozott sütőlemezre teszem. Rákerül a feltét (ízlés szerint), majd 220C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm.
Ha kézzel dagasztjuk meg a tésztát, a lépések a következők:
A lisztet elkeverjük a sóval, az oregánóval és a borssal. Ezután nagy keverőtálba beleszórjuk a szárított élesztőt és a cukrot. A langyos vízzel simára keverjük, majd belekeverjük az olajat is.
A robotgépbe beletesszük a dagasztó karokat, majd lassú fokozatra kapcsoljuk és elkezdjük az élesztős-olajos vízbe apránként belekeverni a fűszeres lisztet. Amikor már az összes lisztet beledolgoztuk, nagyobb fokozatra állítjuk a gépet és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztjuk a pizzatésztát.
Még 1-2 percig kézzel is átdolgozzuk, aztán vékonyan kiolajozott tálba beleforgatjuk, konyharuhával letakarjuk és kb. 45 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, újra átdolgozzuk és a többi már ugyanúgy történik, mint az előző verzióban.