Fánk

Február a farsangi fánk időszaka. Nagylányom egyik hóeséses szombat délelőtt azzal az ötlettel állt elő, hogy Ő bizony fánkot szeretne készíteni. A kelt tészta általában a gyakorlatlanabb háziasszonyok rémálma. Meg kell mondanom őszintén, mi is befogtuk anyukámat a készítésébe.

Farsangi fánk

Hozzávalók:

500 g Liszt

2 dl Tej

40 g Élesztő

60 g olvasztott Vaj

5 Tojás sárgája

Olaj

Porcukor, lekvár

fank

Elkészítése:

A tejet felmelegítjük (Figyelem! CSAK melegítjük!), belemorzsoljuk az élesztőt és egy kevés cukrot, majd elkeverjük. Kb. 15 perc alatt felfut az élesztő.

Közben a vajat felolvasztjuk. A tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjétől.

A lisztet egy tálba szórjuk, belekeverjük az élesztőt, az olvasztott vajat és a tojások sárgáját. Kézzel elkeverjük, majd megdagasztjuk. A nagymamámtól úgy tanultam, hogy addig kell dagasztani, amíg a táltól és a kezünktől a tészta el nem válik és az első izzadtságcsepp el nem kezd elindulni a homlokunkról.

Ekkor a tésztát körbehintjük liszttel, letakarjuk konyharuhával és meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt, lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A maradék tésztát újra összegyúrjuk és kinyújtjuk, kiszaggatjuk.

A fánkok közepét az ujjunkkal elvékonyítjuk (kis fészkeket készítünk bele a két nagyujjunkkal).

Forró olajban, fedő alatt kis adagokban elkezdjük sütni úgy, hogy amikor az olajba tesszük, a lisztezett (alsó) része kerüljön először felülre. Kb. 2-3 perc után megfordítjuk a fánkokat és fedő nélkül még 1-2 percig sütjük. Figyeljünk arra, hogy ne az időt számoljuk sütéskor, hanem a fánkok színét, mert hamar odaég. Így ha kevesebb, mint 2 perc alatt aranybarna lesz, fordítsuk meg az olajban.

Az olajból papírtörlőre szedjük a fánkokat, majd még melegen tálba tesszük és porcukorral megszórjuk. Minden „réteget” a tálban porcukrozzunk meg, mert nagyon finoman ráolvad a meleg fánkokra.

Tálaláskor a lekvárt mellé vagy az ujjunkkal kialakított lyukakba adagoljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Kategória: Édességek, desszertek, Konyha | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?