Az egész család kedvence a hideg kovászos uborka. Akár ételek mellé, akár csak magában, a forró nyári napokat igazán elviselhetővé teszi. Eddig nem próbálkoztam házilag az elkészítésével, de az idén erre is sor kerül.
Kovászos uborka
Hozzávalók:
Kovászolni való uborka (5 literes üveghez kb. 3 kg)
Fokhagyma
Kapor
Só
Kenyér
Elkészítése:
Az alaposan megmosott hibátlan uborkák végeit levágjuk és hosszában bevagdossuk. Az üveg aljára tesszük a kaprot és a fokhagymát. Az uborkákat szorosan egymás mellé helyezve megtöltjük velük az üveget. A tetejére szórunk kb. másfél evőkanál sót majd felöntjük melegvízzel. A tetejére tesszük a hálóba tekert kenyérszeletet (ezt nem kell végig az üvegben hagyni, kb. 2 nap után eltávolíthatjuk). Ezután az üveg tetejét lefedjük kistányérral vagy alufóliával és meleg, napos helyre tesszük. Ha nagyon melegen tűzi a nap, érdemes árnyékba tenni, mert a forró napsütés felforralhatja a levet és az uborka ettől megpuhul. A 3. napon már megkóstolhatjuk és ha „késznek nyilvánítjuk”, egy jól záródó edénybe tesszük az uborkákat és visszaöntjük rá a leszűrt levét. Hűtőben tároljuk
Ez eddig nagyon jól hangzik és egyszerűnek tűnik. Én most ki is próbálom…