Meggydzsem

3 meggyfánk termése ebben az évben lehetővé tette, hogy pár üveg meggydzsemet készítsünk belőle. Gyermekkorom egyik meghatározó finomsága az anyukám által minden évben elkészített isteni meggydzsem, amit az idén én is elkészítettem.

Meggydzsem

Hozzávalók 1 kg meggyhez számítva:

1 kg magozott meggy

40-60 dkg cukor (a meggy édessége alapján)

Dzsemfix (a zacskóra írt adagolás megfelel)

1 kávéskanál Szalicil (ha olyan dzsemfixet vettünk, ami tartalmazza a tartósítószert, akkor ez elhagyható)

Befőttesüveg (megmosva, lecsepegtetve)

meggydzsem

 

Elkészítése:

A magozott meggyet késsel kisebb darabokra aprítjuk, majd közepes lángon feltesszük forrni. Amikor már habzik beletesszük a cukrot és folyamatos keverés mellett kb. fél órát forraljuk. A végén beletesszük a zseléfixet és a szalicilt. Én ezzel is felforraltam. Amint „rottyant párat” – ahogy anyukám szokta mondani -, készen is vagyunk.

A megmosott, száraz befőttesüvegekbe töltjük a lekvárt, majd konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni. Nagyon forró, ezért figyeljünk, hogy a gyerekek és a háziállatok ne férhessenek hozzá. Amikor kihűlt, rátesszük a befőttesüveg tetejét és már sorakozhatnak is a csini üvegek a kamrapolcra.

 

A lábasban maradt és kihűlt lekvárt élvezettel kanalazták a gyerekek és már most alig várják, hogy téli reggelek és palacsinták mellé elfogyaszthassák a dzsemet.

Nem nagy dolog az elkészítése, mindenkinek ajánlom, hogy próbálja meg!

Kategória: Anyukám receptjei, Lekvárok, dzsemek | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?