Február a farsangi fánk időszaka. Nagylányom egyik hóeséses szombat délelőtt azzal az ötlettel állt elő, hogy Ő bizony fánkot szeretne készíteni. A kelt tészta általában a gyakorlatlanabb háziasszonyok rémálma. Meg kell mondanom őszintén, mi is befogtuk anyukámat a készítésébe.
Farsangi fánkHozzávalók: 500 g Liszt 2 dl Tej 40 g Élesztő 60 g olvasztott Vaj 5 Tojás sárgája Olaj Porcukor, lekvár |
Elkészítése:
A tejet felmelegítjük (Figyelem! CSAK melegítjük!), belemorzsoljuk az élesztőt és egy kevés cukrot, majd elkeverjük. Kb. 15 perc alatt felfut az élesztő.
Közben a vajat felolvasztjuk. A tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjétől.
A lisztet egy tálba szórjuk, belekeverjük az élesztőt, az olvasztott vajat és a tojások sárgáját. Kézzel elkeverjük, majd megdagasztjuk. A nagymamámtól úgy tanultam, hogy addig kell dagasztani, amíg a táltól és a kezünktől a tészta el nem válik és az első izzadtságcsepp el nem kezd elindulni a homlokunkról.
Ekkor a tésztát körbehintjük liszttel, letakarjuk konyharuhával és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A maradék tésztát újra összegyúrjuk és kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
A fánkok közepét az ujjunkkal elvékonyítjuk (kis fészkeket készítünk bele a két nagyujjunkkal).
Forró olajban, fedő alatt kis adagokban elkezdjük sütni úgy, hogy amikor az olajba tesszük, a lisztezett (alsó) része kerüljön először felülre. Kb. 2-3 perc után megfordítjuk a fánkokat és fedő nélkül még 1-2 percig sütjük. Figyeljünk arra, hogy ne az időt számoljuk sütéskor, hanem a fánkok színét, mert hamar odaég. Így ha kevesebb, mint 2 perc alatt aranybarna lesz, fordítsuk meg az olajban.
Az olajból papírtörlőre szedjük a fánkokat, majd még melegen tálba tesszük és porcukorral megszórjuk. Minden „réteget” a tálban porcukrozzunk meg, mert nagyon finoman ráolvad a meleg fánkokra.
Tálaláskor a lekvárt mellé vagy az ujjunkkal kialakított lyukakba adagoljuk.
Jó étvágyat hozzá!