Főtt krumplival, főzelék mellé kitűnő a fasírt. Elkészítése egyszerű, a végeredmény nagyszerű.
FasírtHozzávalók: 1 kg darált Sertés comb 2 db Zsemle (vagy 2 szelet kenyér) 3-4 db Tojás 3 gerezd Fokhagyma Só, bors, pirospaprika Zsemlemorzsa Olaj |
Elkészítése:
A darált húshoz hozzáadjuk a tojásokat, a tejbe v. vízbe áztatott és jól kinyomkodott zsemléket. Ízlés szerint adagolva hozzáadjuk a fűszereket és az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát. Kézzel jól összedolgozzuk.
Vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából, zsemlemorzsába forgatjuk.
Forró olajban (nem túl magas lángon) barnára sütjük. Papírtörlőre téve a felesleges olajat lecsepegtetjük a kisült fasírtról.
Ha töltött fasírtat szeretnénk készíteni, akkor a hús elkészítése a fentiek szerint zajlik.
Kiolajozunk egy őzgerinc formát vagy kisebb tepsit (a hús mennyiségétől függően). Pár tojást keményre főzünk, majd meghámozzuk. Az elkészített húsmasszát két részre osztjuk. Az egyik részével kibéleljük a formánkat úgy, hogy az oldalára is kerüljön massza. Belenyomkodjuk az egész keményre főzött tojásokat majd a massza másik részével letakarjuk a tojásokat. Alufóliával letakarjuk és addig sütjük, amíg majdnem teljesen elkészül. Ekkor levesszük róla az alufóliát és így sütjük készre. Ha kihűlt, kiborítjuk a formából és szépen szeletelhető.