Ha húslevest készítek, a főtt húshoz szeretjük a paradicsom szószt. Ez gyorsan és egyszerűen elkészíthető.
Paradicsom szósz
Hozzávalók: Olaj Liszt 1 kis fej Vöröshagyma 1,5 liter sűrű Paradicsomlé (Figyelem! NEM ivólé!) pár szem Krumpli Só, Bors, Ételízesítő, Kristálycukor |
Elkészítése:
Kb. 3 evőkanál olajat elkezdünk hevíteni a legkisebb lángon (vagy fokozaton), beleteszünk 3-4 evőkanál lisztet és csomómentesre keverjük. Beletesszük a kis fej vöröshagymát és ráöntjük a paradicsomlevet. Mivel sűrű a paradicsomlé, így nehezen jön ki az üvegből. Nagyon kevés vizet tegyünk hozzá és így könnyebben kiömlik. Vigyázzunk a víz mennyiségére, mert ha sok lesz paradicsom levest kapunk szósz helyett. Amikor a paradicsomlevet és a lisztet jól elkevertük, beletesszük a fűszereket, a sót, a borsot és az ételízesítőt. Elkeverjük és megkóstoljuk. Ha savanyúnak érezzük 1-2 csipet kristálycukrot teszünk hozzá és szintén jól elkeverjük. Folyamatos kevergetés mellett megvárjuk, hogy forrni kezdjen, majd rottyan párat és már kész is vagyunk.
Én szinte minden paradicsomos ételbe teszek kristálycukrot, de nagyon óvatosan. Ez elveszi a paradicsom savanykásságának nagy részét, de nem a cukor dominál, hanem mégis kiemeli a paradicsom ízét.
Közben megfőzök ételízesítős vízben pár szem kockára vágott krumplit.
A paradicsomszósz is elkészül, mire megfő a húsleves.