A „Mit főzzek holnap?” kérdésre sokszor elhangzik a Marhapörit válasz 🙂
MarhapörköltHozzávalók: 1,5 kg Marhahús (lábszár) 1 nagy fej Vöröshagyma 2 gerezd Fokhagyma 2-3 Babérlevél 1 csipet Kömény (őrölt vagy egész ízlés szerint) 1 kis konzerv Sűrített paradicsom 2 evőkanál Liszt Só, bors, pirospaprika, ételízesítő, majorana Olaj 1/2 kg kockára vágott Krumpli |
Elkészítése:
Az olajon a felkockázott hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott húst és addig pároljuk míg minden oldala kifehéredik. Hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát és a babérlevelet.
Felöntjük vízzel (éppen ellepje), majd forrás közben pótoljuk rajta a vizet. A marhát tovább kell főzni, így mindenképpen szánjunk rá időt.
Amikor hús már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és együtt főzzük tovább. Így a krumpli is átveszi a fűszeres lé ízét.
Amikor megfőtt a hús és a krumpli, a sűrített paradicsomot összekeverem a liszttel és folytonos kevergetés mellett beleteszem a pörköltbe. Így sűrűbb levet kapunk és a gyerekek szívesebben megeszik, mint hív lével. De aki hígabban szereti, ez a lépés elhagyható.
Savanyúsággal tálaljuk.