Borsópörkölt tarhonyával

Egyszerű egytálétel hús nélkül. A körete nálunk tarhonya (a kislányaim verziójában: kavonya). Mindig bajban vagyok, amikor leírok egy receptet, mert az esetek 80%-kában érzésre főzök. Tehát a leírt adagok inkább csak kb. mennyiségek.

Borsópörkölt tarhonyával

Hozzávalók a körethez:

1/2 kg Tarhonya

2 evőkanál Olaj

1 teáskanál Ételízesítő

Hozzávalók a pörkölthöz:

1 kis fej Vöröshagyma

1 gerezd Fokhagyma

1/2 kg Zöldborsó (én konzervet használok)

2-3 evőkanál Liszt

1 teáskanál Édes pirospaprika

1 kis konzerv Sűrített paradicsom

Só, Bors, Ételízesítő

borsoporkolt

Elkészítése:

A tarhonyát az előmelegített (nem forró!) olajon aranybarnára pirítjuk. Figyeljünk oda rá, folyamatosan kevergessük. Amikor elérte a kívánt színét felöntjük vízzel (én a 1/2 kg tarhonyához 0,75 l vizet teszek), sót, ételízesítőt teszünk hozzá. Kis lángon pergősre főzzük. A széles-lapos fakanállal néha megmozgatom az alját, hogy biztosan ne tapadjon le. Amikor elkészült, hűlés közben is keverjük át néha, így garantáltan pergős marad.

Amíg fő a tarhonya elkészítjük a pörköltet. Olajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd rászórjuk a lisztet és az édes pirospaprikát (hagymás rántást készítünk). Amikor csomómentes, hozzáöntjük a borsót és a gerezd fokhagymát, egy kicsit összepároljuk. Felöntjük vízzel (a mennyisége attól függ, hogy sűrűbben vagy hígabban szeretnénk). A vizet érdemes adagokban hozzátenni, így nem lesz túl híg. Folyamatosan keverjük, sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük. Amikor elkezd forrni, hozzáteszünk 1 kis konzerv sűrített paradicsomot. Ha esetleg mégis elszámoltuk a vizet és hígabb lett, akkor a sűrített paradicsomhoz keverjünk még lisztet és vegyünk ki a pörkölt levéből hozzá egy adagot. Ezt csomómentesen keverjük el és folyamatos keverés mellett tegyük a pörköltbe. Lehet, hogy a nálam gyakorlottabb háziasszonyok most elájulnak, de én habverővel szoktam keverni, hogy biztosan csomómentes legyen. Ezután hagyjuk felforrni és kb. 5-10 percet forraljuk.

A párom nagynénjétől tanulva elkészíthetjük ezt a pörköltet borsó helyett tojással is. Ekkor a tojásokat előre megfőzzük, nagyobb darabokra vágjuk és akkor tesszük a pörkölt levébe, amikor már felöntöttük és felforraltuk a vízzel a rántást. Nagyon óvatosan kevergetjük, hogy a tojás ne törjön össze.

Kategória: Egytálétel, Konyha, Pörköltek | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?