Bolognai, ahogy mi szeretjük + melegszendvicskrém

Nálunk a tészta minden mennyiségben jöhet. A kedvenc szósz a Bolognai, de úgy, ahogy anya csinálja 🙂

BOLOGNAI

Hozzávalók:

1/2 kg tészta

1 fej Vöröshagyma

1 gerezd Fokhagyma

1/2 kg Darált hús vagy Vagdalt konzerv

1 nagy marék Oregano

1/2 marék Rozmaring

4 db Paradicsom

1 db Darabos Paradicsom konzerv

1 db Kukorica konzerv

Só, Bors, Ételízesítő

Reszelt Sajt

bolognai

Elkészítése:

Nekem megterem a kertben az Oregano és a Rozmaring. Mindig remek alkalom a gyerekek bevonására, ha a kertből szedjük a hozzávalókat. Nálam a kicsik feladata (természetesen a felügyeletem mellett) levágni a fűszert a kertben. Szóval a kicsi gyermekünk is besegíthet a levágott fűszer megmosásában és nagyon élvezik a levelek lecsipegetését is. Én az Oregano és a Rozmaring leveleket együtt szoktam felaprítani, így már ekkor elkezd keveredni az ízük. Nem kell túl apróra vágni, mert nagyon izgalmas, amikor evés közben az ember ráharap a levelekre és elterül a szájában a friss fűszer íze. Mindenkinek érdemes legalább a konyha ablakban fűszernövényt tartani, mert a szárított sajnos meg sem közelíti az ízét. Nyáron, amikor szintén megterem a kertben a paradicsom, pár darabot mindig beleteszek a szószba. Forró vízbe teszem a paradicsomokat, előtte egy picit megszúrom őket. A forró vízben hamar ledobja a héját, mert ebben az ételben nem finom a héj. Télen nem teszek bele nyers paradicsomot, mert a boltinak közel sincs olyan intenzív íze, olyankor 2 db darabos konzervet teszek az ételbe.

Amikor minden hozzávalót előkészítettem felteszem a tészta vizét forrni. Mire megfő a tészta, a szósz is elkészül. Bármilyen tésztához illik a szósz. Ahol kicsi gyerekek vannak, ott nem feltétlenül könnyen fogyasztható a spagetti.

Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk. Amikor már üveges, rátesszük az apróra vágott fokhagymát és a húst. Ha darált húst használunk, akkor fehéredésig pároljuk, a vagdalt húst csak elkeverjük a hagymával és már jöhet is rá a többi hozzávaló. Ezután hozzákeverjük a paradicsom konzervet (ha egész paradicsomok vannak benne, a fakanállal könnyen kisebbekre darabolhatjuk őket főlés közben) és a nem túl apróra vágott paradicsomokat, az összevágott oreganot és rozmaringot, a kukoricakonzervet (ez az én gyermekeim miatt került a szószba, nyugodtan elhagyható) és ízlés szerint sót, borsot és ételízesítőt. Összeforraljuk és el is készült.

Tálaláskor reszelt sajtot vagy parmezánt szórunk rá. Nagyon ízletes szósz és igazán egyszerű és gyors az elkészítése.

Ha van maradékunk a szószból, remek MELEGSZENDVICS KRÉM lesz belőle. Rákenjük a kenyérre, megszórjuk sajttal és megsütjük. Semmi nem vész kárba!

melegszendvics

Kategória: Konyha, Tésztalételek | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?